Här kommer ett litet test på sex stycken champagner – allt från billiga till lite mer pengar. Denna gång finns mitt betyg samt från en panel bestående av tre stycken glada själar som bara tycker champagne är gott utan några mer kunskaper än så, personerna är mellan 37 0ch 57 år, två kvinnor och en man.

Vill du få möjlighet att tillsammans med några vänner vara med i panelen så bli medlem i matodrycks.nu´s VinClub genom att gå in på www.vinprovningstockholm.com och klicka på medlemskap så kanske just du blir uppringd och får vara med.

Men först lite grundkunskaper om champagne. För att det ska få heta Champagne så måste det komma från distriktet champagne och vara odlat på klassificerad mark. De tre vanligaste druvsorterna är Chardonnay, Pinot noir och Pinot meunier, den första är en grön druva och dom andra två är blå druvor. Vanligast är att det är två eller flera olika druvsorter när man gör en Champagne då druvorna bidrar till olika smaker i vinet.

I basvinet som man sen häller ner i en flaska tillsätter man jäst och socker som får ligga tillsammans i minst 15 månader för NV (NV = No vintage, då har man blandat olika årgångar, det gör man från dom sämre åren). Från dom bättre åren använder man endast druvor från det året, till exempel 2004. Denna champagne benämns Vintage och vinet ligger tillsammans med socker och jästen i minst 36 månader innan det kommer ut på marknaden.

Blanc de blanc är när champagnen är gjord på den gröna druvan och betyder vit av vit, med andra ord är då vinet gjort på druvan Chardonnay.

Betyget 1 är det lägsta och 5 är det högsta. Min betygsättning avser hur jag tycker kvalitén är på champagnen medan panelen har satt betyg efter om dom tycker den är god eller inte.  Panelen har smakat av själva utan att känna till vad jag gav för betyg.

 

1. A Viot Brut Tradition NV, 175 kr

Doft av äpple å päron, lätt smak av äpplen lite omogna, låg smaknivå, klarar inte av någon mat utan dricks bara som den är. Kommer man äta något till denna så kommer vinet inte att klara av att det eftersom vinet är inte så kraftigt.

Matodryck.nu: 1

Panelens betyg: 3.3

2. Alexandre Bonnet Gr Res Brut NV, 269 kr.

Doft av pärontoner, smak av äpple låg smaknivå. Klarar inte av någon mat, utan är bara till för att dricka.

Matodryck.nu: 1

Panelens betyg: 3.3

 

3. Tattinger Brut Res NV, 385 kr.

Betydligt kraftfullare toner av doften av äpple, päron och lite honung, smak av gröna äpplen och rostat bröd, denna champagne har mer av allt, klarar mat som rom, skaldjur mm.

Matodryck.nu: 3

Panelens betyg: 3

 

4. Pol Roger Blanc de Blanc 2008, 619 kr.

Betydligt friskare i doften, detta beror troligen på att det är en blanc de blanc, doftar gröna och gula äpplen men smaken är närmare gula äpplen med en avslutning av ungfruktighet och en liten beska men ändå fin, honung och fina toner av rostat bröd finns i detta vin. Här passar det perfekt med ostron, en rödvinsvinägrette eller bara lite pressad citron på ostronen.

Matodryck.nu: 3+

Panelens betyg: 3.7

 

5. Sir Winston Churchill 2004, 1350 kr.

Så här ska en skumpa dofta, härligt balanserad av toner av rostat bröd med smör på som har smält in i brödet, härliga jästtoner som är fint integrerade i vinet, smaken är rostat bröd, bivax, fina gästtoner allt är fint integrerat. Maten till detta är snittar i form av löjromtoast, eller små fina smördegsformar som är fyllda med löjrom.

Matodryck.nu: 5

Panelens betyg: 3.7

 

6. Veuve Clicquot (Gula Änkan), 409 kr.

Bivax, honung och röda äpplen är det som först slår mej i doften, här följer smaken efter i vad det doftar, passar perfekt till jordgubbar då det är högre sötma i detta vin – hela 20 gram per liter som gör att den klarar av jordgubbarna, jordgubbar rekommenderar jag inte till dom andra då de andra vinerna innehåller för lite socker vilket gör att Champagnen kommer att uppfattas väldigt torr och sträv.

Matodryck.nu: 3+

Panelens betyg: 4.3

Ett gott nytt år och ett gott slut på detta önskar matodryck.nu