HÀr kommer en glöggprovning pÄ 5 st. vita och 8 st. röda sÄ att du lÀttare kan orientera dej bland alla flaskor pÄ hyllorna.

Testet Àr med betyg som Àr det sÀmsta betyg och Àr det högsta betyget.

Vita glögger:
Vinfabriken Äppelglögg 11%:
En doft och smak av kanel och syrliga Àpplen med en bra frÀschör, smaker av julen men kunde göra smakerna lite kraftigare, blir lite blaskig.

Saturnus Äppelglögg 12%:
En betydligt mer parfymerad doft och smakerna likasÄ men saknas Ànnu mer smak Àn den tidigare, hur tÀnkte man hÀr?, associerade till tvÄl nÀr jag drack glöggen.

Saturnus Vinglögg EKO 12.5%:
Kanel och kardemumma och en massa smaker som jag tycker Àr bra och vÀlbalanserade, ett lÀttare alternativ om man inte tycker om rödvinsglögg som Àr kraftigare och mer av allt.

SnÀlleröds EKO Vinglögg 12.5%:
Lite strÀv och bittertoner som jag inte tycker passar bra, glöggen kÀnns spretig, kÀnns lite fort och fel om jag fÄr uttrycka mej sÄ, men drickbar mÄste jag tillÀgga.

Blossa Starkvinsglögg 15%:
Lite strÀv men balanserad, Àven fast den Àr strÀv sÄ Àr det inte sÄ att den blir obehaglig, det finns en tanke bakom smaken som gör att den Àr ett bra alternatv om om man inte önskar den röda glöggen.

Röda glögger:
Grythyttan skogsglögg 14.5%:
En rödglögg som Ă€r i nivĂ„ med dom kraftigare vita i detta test – en bra balanserad glögg som man bara kan ta sej ett glas av och dricka utan att bli sockerklibbig i hela munnen, vĂ€ldigt likt ett glĂŒhwein som Ă€r perfekt för termosen vid vilket tillfĂ€lle som helst.

Dufvenkrooks Starkvinsglögg 15%:
SvĂ„rt att sĂ€ga nĂ„got speciellt om denna glögg, sötma och beska i bra balans – men det sticker inte ut direkt, man fĂ„r vad man kan förvĂ€nta sej.

Vintra Starkvinsglögg Mörk choklad 15%:
Ett kliv ner i Aladdinasken med tydlig smak av mörk choklad i glöggen, glider ner lÀtt men Àr det inte chokladtoner man Àr ute efter blir man nog besviken. Absolut en bra glögg.

Kronvalls Rödvinsglögg EKO 12%:
Denna glögg var vÀldigt klen, förvÀntar mej mer kraft i ett rödvinsglögg Àn den vita glöggen men hÀr saknas kraften och glöggen blir blek och vattnig.

Goder aftonglögg Rödvinsglögg 12.5%:
Bra balanserad glögg med dom klassiska smakerna – pĂ„minner lite om Grythyttan Skogsglögg fast denna Ă€r sötare och det var strĂ€vheten som jag fastnade för i Grythyttans glögg, denna nĂ„r inte hela vĂ€gen fram men Ă€r en bra glögg.

Blossa Starkvinsglögg KrÄkbÀr 2016 15%:
Årets glögg frĂ„n Blossa som ska ha smak av krĂ„kbĂ€r, inget jag Ă€tit tidigare sĂ„ vet inte var jag ska leta i mitt smaksinne men glöggen Ă€r Ă„t det lĂ€ttare hĂ„llet vĂ€ldigt nĂ€ra Goder aftonglöggen ovan fast med smak av krĂ„kbĂ€r sĂ„klart dĂ„. Fungerar och det Ă€r inte pengarna i sjön men ni kan Ă€ven vĂ€lja glöggen ovan, skillnad men ingen större sĂ„dan.

Blossa Starkvinsglögg originalrecept 15%:
Ja vad sÀger man helt klart en klassiker som man inte behöver presentera speciellt mycket. Med bra smaker och hög sötma om man tycker om det, levererar fortfarande ibland dom bÀsta.

Blossa TrestjÀrniga guld 21%: +
Kraftigare dofter men Àven en doft av alkohol med denna glögg, men sÄ har den ju en högre alkoholhalt ocksÄ. En högre vÀxel i smakerna överlag helt klart, klassiska smaker och mycket av allt. Bra balans i smakerna och den högre alkoholhalten kÀnns inte pÄ nÄgot sÀtt förutom att den ger en viss vÀrme i svalget.

Trevlig helg!

Roger Johnson
Diplomerad sommelier