Onsdagen den 8 september 2016 var det dags för Winefinder att bjuda in till provning av den omtalade årgången från förra sommaren, med andra ord från 2015. primeur eller primörvinerna. Producenterna hade även med sej en årgång till som dom ville antingen skryta med, bli av med eller jämföra med. Oavsett så är det få gånger man får dricka så fint vin på provningar men nu pratar vi också om värdens kändaste vindistrikt från franska västkusten mot Atlanten nämligen Bordeaux. Priser till konsument var mellan 269 Sek till 2017 Sek per flaska och då pratar vi bara om årgång 2015. Nu är inte viner speciellt goda när dom är så unga men tydliga skillnader finns såklart mellan de olika slotten. Som skribent har man fördelen att komma in lite före allmänheten vilket gjorde att man hade gott om tid och framför allt plats att gå runt och prata med de olika slotten och med olika producenterna, sen blev det trångt kan jag lova när allmänheten kom in i lokalen.

Skulle du kunna tänka dej köpa ett vin idag och dricka det om 15 till 20 år!? Jag skulle det och jag gjorde det J. Men det gäller att köpa några flaskor. Det vore tråkigt att köpa en flaska, vänta i 15 – 20 år och sen är det dåligt på grund av korken varit oren eller av mindre bra kvalité så att det kommit in luft och förstört vinet eller andra defekter som kan bli vid lagring.

Jag köpte några flaskor av Château Beau-Séjour Bécot som var av årgången 2015 som hade tydliga likheter med 2006 eller är det slottets och producentens signum att få fram den fina smaken av kryddnejlika!? Smaken i 2006 var fint integrerad men viss ungdom och spretighet fanns kvar vilket gör att den kan ligga i ca. 5 år till om man vill få smakerna mera integrerade med varandra. Hoppas och tror att 2015 kommer bli ännu (mycket) bättre. I 2015 tror jag det kommer bli mer av allt skulle jag tro.

Men detta står jag för, druvorna i Château Beau-Séjour Bécot hade inte plockats förgäves. Jag fastnade för vinet för att det hade häftig smak av kryddnejlika som doldes i det eleganta vinet (2006). När vinerna i källaren från alla värdens hörn blir större är det roligt att hitta lite avvikande. Smaken av kryddnejlika är inte på något sätt störande utan tvärt om en tillgång och ger vinet en härlig ton. 2006 är fortfarande lite ungt och valpigt och skulle ge det en 4 år till sen tror jag det har hittat rätt men vinet är bra redan nu som kan drickas bara som det är eller till mat. Jag skulle kunna tänka mej en bit älgkalv med en gräddsås, rostade grönsaker, stekta kantareller och en liten bit svartvinbärsgelé som gärna får vara rätt syrlig där syran skär fint med gräddigheten i gräddsåsen där syra och gräddigheten balanserar mot varandra och vinet ger en härlig kompletterande fruktig och kryddighet. Skulle bli så gott med aromerna från detta vin.

Det blev även inköp från Château Smith Haut Lafitte 2011 som redan nu hade en bra komplexitet med en hel del tanniner men väldigt fina som mer kittlar lite fint under överläppen som kan hålla vinet levande i flaskan flera år till.

Så här beskriver systembolaget årgången 2011:

”Våren och tiden fram till juli var mycket varm och torr. I juli kom det välbehövliga regnet, men kylan var framträdande och med augustiväder kallare än normalt och en del stormar såg det riktigt bekymmersamt ut. September var dock varm och torr och druvorna kunde mogna. Med frånvaro av tillräckligt med värme i juli och augusti gav det tanninrika viner med i många fall en kännbar avsaknad av fruktighet. En tydlig skillnad jämfört med 2009 och 2010. De som gjorde sitt arbete ute på vinfälten, prickade in rätt tidpunkt för skörden och var försiktig med macerationen, gjorde vin av god kvalitet. Generellt är dock kvaliteten mycket varierande detta år. Kanske även underskattad?”

2009 och 2010 var riktigt bra år och jag tror 2015 kommer bli ännu bättre.

 

Stockholm i skrivande stund 2016-09-12

Roger Johnson