HĂ€r kommer ett litet test pĂ„ sex stycken champagner – allt frĂ„n billiga till lite mer pengar. Denna gĂ„ng finns mitt betyg samt frĂ„n en panel bestĂ„ende av tre stycken glada sjĂ€lar som bara tycker champagne Ă€r gott utan nĂ„gra mer kunskaper Ă€n sĂ„, personerna Ă€r mellan 37 0ch 57 Ă„r, tvĂ„ kvinnor och en man.

Vill du fÄ möjlighet att tillsammans med nÄgra vÀnner vara med i panelen sÄ bli medlem i matodrycks.nuŽs VinClub genom att gÄ in pÄ www.vinprovningstockholm.com och klicka pÄ medlemskap sÄ kanske just du blir uppringd och fÄr vara med.

Men först lite grundkunskaper om champagne. För att det ska fÄ heta Champagne sÄ mÄste det komma frÄn distriktet champagne och vara odlat pÄ klassificerad mark. De tre vanligaste druvsorterna Àr Chardonnay, Pinot noir och Pinot meunier, den första Àr en grön druva och dom andra tvÄ Àr blÄ druvor. Vanligast Àr att det Àr tvÄ eller flera olika druvsorter nÀr man gör en Champagne dÄ druvorna bidrar till olika smaker i vinet.

I basvinet som man sen hÀller ner i en flaska tillsÀtter man jÀst och socker som fÄr ligga tillsammans i minst 15 mÄnader för NV (NV = No vintage, dÄ har man blandat olika ÄrgÄngar, det gör man frÄn dom sÀmre Ären). FrÄn dom bÀttre Ären anvÀnder man endast druvor frÄn det Äret, till exempel 2004. Denna champagne benÀmns Vintage och vinet ligger tillsammans med socker och jÀsten i minst 36 mÄnader innan det kommer ut pÄ marknaden.

Blanc de blanc Àr nÀr champagnen Àr gjord pÄ den gröna druvan och betyder vit av vit, med andra ord Àr dÄ vinet gjort pÄ druvan Chardonnay.

Betyget 1 Àr det lÀgsta och 5 Àr det högsta. Min betygsÀttning avser hur jag tycker kvalitén Àr pÄ champagnen medan panelen har satt betyg efter om dom tycker den Àr god eller inte.  Panelen har smakat av sjÀlva utan att kÀnna till vad jag gav för betyg.

 

1. A Viot Brut Tradition NV, 175 kr

Doft av Àpple Ä pÀron, lÀtt smak av Àpplen lite omogna, lÄg smaknivÄ, klarar inte av nÄgon mat utan dricks bara som den Àr. Kommer man Àta nÄgot till denna sÄ kommer vinet inte att klara av att det eftersom vinet Àr inte sÄ kraftigt.

Matodryck.nu: 1

Panelens betyg: 3.3

2. Alexandre Bonnet Gr Res Brut NV, 269 kr.

Doft av pÀrontoner, smak av Àpple lÄg smaknivÄ. Klarar inte av nÄgon mat, utan Àr bara till för att dricka.

Matodryck.nu: 1

Panelens betyg: 3.3

 

3. Tattinger Brut Res NV, 385 kr.

Betydligt kraftfullare toner av doften av Àpple, pÀron och lite honung, smak av gröna Àpplen och rostat bröd, denna champagne har mer av allt, klarar mat som rom, skaldjur mm.

Matodryck.nu: 3

Panelens betyg: 3

 

4. Pol Roger Blanc de Blanc 2008, 619 kr.

Betydligt friskare i doften, detta beror troligen pÄ att det Àr en blanc de blanc, doftar gröna och gula Àpplen men smaken Àr nÀrmare gula Àpplen med en avslutning av ungfruktighet och en liten beska men ÀndÄ fin, honung och fina toner av rostat bröd finns i detta vin. HÀr passar det perfekt med ostron, en rödvinsvinÀgrette eller bara lite pressad citron pÄ ostronen.

Matodryck.nu: 3+

Panelens betyg: 3.7

 

5. Sir Winston Churchill 2004, 1350 kr.

SÄ hÀr ska en skumpa dofta, hÀrligt balanserad av toner av rostat bröd med smör pÄ som har smÀlt in i brödet, hÀrliga jÀsttoner som Àr fint integrerade i vinet, smaken Àr rostat bröd, bivax, fina gÀsttoner allt Àr fint integrerat. Maten till detta Àr snittar i form av löjromtoast, eller smÄ fina smördegsformar som Àr fyllda med löjrom.

Matodryck.nu: 5

Panelens betyg: 3.7

 

6. Veuve Clicquot (Gula Änkan), 409 kr.

Bivax, honung och röda Ă€pplen Ă€r det som först slĂ„r mej i doften, hĂ€r följer smaken efter i vad det doftar, passar perfekt till jordgubbar dĂ„ det Ă€r högre sötma i detta vin – hela 20 gram per liter som gör att den klarar av jordgubbarna, jordgubbar rekommenderar jag inte till dom andra dĂ„ de andra vinerna innehĂ„ller för lite socker vilket gör att Champagnen kommer att uppfattas vĂ€ldigt torr och strĂ€v.

Matodryck.nu: 3+

Panelens betyg: 4.3

Ett gott nytt Är och ett gott slut pÄ detta önskar matodryck.nu